Toelichting
Ontdek het waarom achter de testvragen
Hoeveel werkervaring heb je?
Bij Veilig Thuis onderzoek je risicosituaties en adviseer je over de veiligheid van mensen in onveilige thuissituaties. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het vereist een breed scala aan kennis en vaardigheden. Ook zonder uitgebreide relevante werkervaring kun je echter goed van start gaan! Er zijn regelmatig vacatures waarin begeleiding en praktijkgerichte scholing worden geboden om je optimaal voor te bereiden op dit werk.
Welke opleiding heb je gevolgd?
Voor het werk bij Veilig Thuis zijn specifieke kennis, inzichten en vaardigheden essentieel om theorie en praktijk te verbinden en deskundig bij te dragen aan het creëren van veiligheid. Misschien heb je (nog) geen relevante opleiding, maar breng je wél een berg relevante werkervaring mee vanuit een ander vakgebied. Ook dan zijn er mogelijkheden bij Veilig Thuis. Bijvoorbeeld via een zij-instroom traject.
Werk je vanuit gevoel of op basis van feiten?
Tijdens een onderzoek scan je elk detail, denk je in verschillende scenario’s en sta je open voor elke mogelijke uitkomst. Zorgvuldige omgang met informatie is essentieel in ons werk. Het is daarom belangrijk om feiten en interpreties van deze feiten en/of onderbuikgevoel te kunnen scheiden.
Hoe belangrijk is het voor jou om te werken met het thema huiselijk geweld en kindermishandeling?
Medewerkers zijn maatschappelijk betrokken en willen betekenisvol werk doen. Zij voelen zich sterk verbonden met het thema huiselijk geweld en kindermishandeling en zetten zich daar met veel gedrevenheid voor in. Er is binnen dit ‘hoofdthema’ sprake van een grote variatie in inhoudelijke casuïstiek; denk aan fysiek geweld, verwaarlozing, seksueel misbruik, ouderenmishandeling en complexe scheidingen.
Wat zoek jij in een baan?
Bij Veilig Thuis kom je terecht in een uitdagende en dynamische werkomgeving, waar je te maken krijgt met complexe en regelmatig urgente situaties rondom huiselijk geweld en kindermishandeling. De werkomgeving is niet altijd voorspelbaar, omdat de casussen sterk kunnen variëren en er onverwachte of acute situaties kunnen ontstaan die snel actie vereisen. Je moet dus flexibel en snel kunnen schakelen. Er is echter wel structuur in de manier waarop je werkt, met duidelijke richtlijnen en protocollen.
Wat spreekt je meer aan?
Je hebt over het algemeen korte contacten met cliënten en hun casuïstiek. Je adviseert of pakt een melding op, onderzoekt en draagt de casus over zodra passende hulp in werking is gesteld. Of sluit een casus als een situatie veilig blijkt te zijn. Je hebt dus geen langdurige betrokkenheid en biedt geen hulpverlening op de lange termijn, maar kunt in korte tijd veel betekenen voor een cliënt.
Hoe ga je om met stress?
Het werk vraagt om een professionele houding, goede stressbestendigheid en het vermogen om in soms emotioneel zware en onzekere omstandigheden weloverwogen beslissingen te nemen. De werkdruk is soms hoog, maar je staat er nooit alleen voor. Je werkt in een team en maakt gebruik van elkaars expertises.
Sta jij stevig in je schoenen?
In sommige casussen kan het er heftig aan toe gaan, met confrontaties waarbij emoties hoog oplopen. Er kunnen grove verbale uitlatingen, scheldwoorden of dreigementen zijn. Of je krijgt bijvoorbeeld te maken met een gezin dat niet staat te wachten op je hulp. Hiervoor moet je stevig in je schoenen staan; je eigen emoties kunnen beheersen en vaardigheden hebben om te de-escaleren en verbinding te kunnen blijven maken.
Hoe werk jij het liefst?
Bij Veilig Thuis sta je er nooit alleen voor. Je werkt altijd in een team. Ook werk je samen met verschillende ondersteunende disciplines binnen Veilig Thuis. En met andere organisaties, zoals de politie, het wijkteam of de jeugdhulpverlening. Wat niet betekent dat je álles samen doet; uiteraard pak je veel werkzaamheden zelfstandig op.
Hoe ga jij om met een heftige casus?
Om de soms heftige problematiek van het werk goed te kunnen hanteren en om plezier in je werk te behouden, is het essentieel dat je emotioneel veerkrachtig bent, professionele afstand kunt bewaren en reflectief vermogen hebt. Je collega’s spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol in het bieden van ondersteuning.